elysium_02037571_st_4_s-high

Elysium is een sci-fi en harde aktiefilm dat zich afspeelt in de toekomst in 2154. Elysium is van de hand van Neil Blomkamp(1979) die wij kennen van de zeer sterke sci-fi en dito aktiefilm District 9. Ook nu zijn de sfx in orde en verrast Blomkamp wederom met een mix van aktie, sfx en acteerwerk. 

In deze bloederige aktiefilm zien we een sterke Matt Damon die subtiel is gecast als ‘underdog’ aktieheld. Damon laat een jonge en 2.0-versie zien van Bruce Willis.

Werelden 

Blomkamp laat ons opnieuw nadenken over de toekomst. In zijn toekomst leven de hogere inkomens ergens op een kunstmatige planeet Elysium dat boven de aarde zweeft.  Alleen een dure reis met toestemming van de autoriteiten brengt mensen van aarde tot aan de.. hemle. Alles wordt gecontroleerd onder leiding van een tevens sterke Jodie Foster die ook een succesvolle overstap maakt van teveel drama naar een echte aktiefilm. De nog jonge Blomkamp lijkt zo letterlijk diverse oude werelden bij elkaar te brengen en de kijker een totaal nieuwe beleving te geven. Het witte doek wordt een ware beleving.

Verhaal

Damon speelt Max. Max raakt bij een bedrijfsongeluk gewond en heeft nog maar enkele dagen te leven.  Zijn lichaam zit voor straling en wat medicijnen houden hem letterlijk overeind. Max kan alleen gered worden als hij op planeet Elysium met de beschikbare devices weer gezond gemaakt kan worden.  Max zal hiervoor eerst een miljardair maar vooral zijn oude werkgever beroven. Een beroving via de geest door alle data uit het brein van de zakenman over te zetten naar een chip in het hoofd van Max.

Mix

Regisseur Blomkamp lijkt de veeleisende bioscoopbezoeker goed te begrijpen. De werelden in Elysium zijn voorbeeldig en lijken een voorbeeld voor zomaar een Star Wars. Het tempo is moordend. Het acteerwerk is in orde net als de vele aktiescenes en wendingen. Anders dan zomaar een Amerikaanse sci-fi lijkt Blomkamp niet zomaar van een flauw lief filmeinde te houden.  Ook daar boeit het filmtalent en zet hij in de soms voorspelbare aktiefilm een ijzersterke performance neer op het witte doen. We kijken uit naar toekomstige producties!

De trailer van Elysium in HD: 

http://www.youtube.com/watch?v=EJ-bYOyQ46Y

FilmRecensies.TV: AKTIE-THRILLER Elysium 2013 ‘De regisseur brengt hemel op aarde’: 8,0

 

Related Article

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reacties

  1. Henrieke 18 juni 2014

    Ik vond het heel goed starten, maar het einde van deze film vond ik erg tegenvallen. In tegenstelling tot wat in de recensie beweerd wordt, vond ik het wel een lief en flauw einde. Heb District9 op blu-ray gekocht, maar dit wordt het voor mij toch echt niet. Ben wel benieuwd naar de volgende film van zijn hand, want tot het einde was ik helemaal gegrepen!