sniper_screencap-800x430
Het verhaal van American Sniper is bekend. Het is immers gebaseerd op het leven van scherpschutter en navy SEAL Chris Kyle (overleden februari 2013). Het is wennen aan Bradley Cooper die de rol van Kyle vertolkt. Cooper kennen wij toch vooral van romantische of komische films De baard maakt Cooper soms onherkenbaar net als de zware omstandigheden van zijn tour of duties.

 

images (2)

Rauw
American Sniper is rauw. En – zoals bekend – loopt niet goed af. Hulde dat Hollywood deze film dan toch zo enorm waardeert. De beelden zijn hard, ruig en rauw. We kijken vooral mee door de telescoop van Kyle als hij slachtoffers maakt. Het feit dat hij vrouwen en/of kinderen moet afschieten om zijn collega’s te beschermen, brengt de moraal van de film en de vele Amerikaanse oorlogen naar boven. “Kyle’s struggle isn’t with his missions, but about his relationship with the reality of the war and, once returned at home, how he manages to handle it with his urban life, his wife and kids.”

Veel druk
De film staat bol van de druk. De menselijke druk en de druk om vrienden, collega’s en het eigen land te redden. De vervreemding van zijn eigen relatie en eigen zoon worden subtiel in beeld gebracht. Het feit dat Kyle de warzone continu mist oogt wat overdreven en soms wel heel erg patriottisch. De menselijke onmacht van de Amerikaanse soldaten wordt goed in beeld gebracht. Daarbij ook de naïviteit die je als kijker tot de vraag brengt.. “Wat doen die Amerikanen daar?” De balans tussen het persoonlijke leven van Kyle, het feit dat hij vaak weg is en het belang van zijn militaire vrienden voor dat van zijn gezin stelt, maken de acties van Kyle soms wat onwerkelijk. Het feit dat Clint Eastwood voor veel confronterende actiescènes aan het front heeft gekozen, maken American Sniper tot een boeiend schouwspel waarbij de morele kwesties en de nutteloosheid van de oorlogen bloederig in beeld worden gebracht.

Handig
Handig om te weten is… “Chris Kyle’s father personally told Clint Eastwood and Bradley Cooper that he would “unleash Hell” if his son’s memory was disrespected in this film. He also said that Eastwood and Cooper were “men he could trust.” (Bron: IMDB)

Trailer van de film American Sniper in HD

FilmRecensies.TV: THRILLER-DRAMA American Sniper ‘Bloederige moraal schiet raak!’ + HD trailer: 7,0

Related Article

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.