De nog jonge Kristen Stewart(1990) -bekend van Twilight– is een stoere, ferme Sneeuwwitje. Chris Hemsworth(bekend van Thor) wordt door de evil stiefmoeder ingehuurd als jager om de sprookjesgedaante te vangen. De evil dame wordt subliem en dragend aan de film neergezet door de blonde Charlize Theron die wij ook als bitchy robot zagen in de Science Fiction Prometheus(2012). Snow White and the Huntsman is een lust voor het oog. En dit is tevens ook de meest kritische factor van deze blockbuster.

Tomboy versus dwergen

De makers(zie video hieronder) leggen uit dat vooral de scenes met de dwergen last waren en dat ze ‘maar’ 5 maanden van ‘after production’ hadden. De fase waarin de SFX de film vullen. En alles rondom Stewart lijkt een-en-al SpecialEffects. Het verhaal komt hiermee ver naar de achtergrond. Het verhaal? Het is een bekend sprookje zal je als lezer denken. Dat Universal 175 miljoen euro stopt in een film met relatief onbekende regisseur Rupert Sanders is daarbij op zijn minst opvallend. De keuze van Stewart als ‘prinses’ lijkt dan ook maar commercieel verantwoordelijk te zijn want het is geen Sneeuwwitje die van het scherm spat ondanks de mooie Europese setting inclusief kasteel.

Knullig

Het verhaalt lekt maar hangt vast aan scenes gevuld met SFX. Mooie beelden, een mooi kasteel, een eng sprookjesbos en evil queen die samen met haar spiegel voor sprookjesachtige taferelen zorgt plakken het verhaal aan elkaar. Het verhaal daarentegen rammelt voor een sprookje dat al vaak is verteld. We nemen de eerste minuten van de film erg grote stappen in het ouder worden van Sneeuwwitje in gevangenschap en snappen niet waarom de evil moeder haar eerst jaren niet aanraakt om vervolgens na ontsnapping alles-op-alles zet. Ook het mini-leger waarmee Sneeuwwitje -inclusief een aantal dwergen- het moet doen is wat onhandig neergezet. Sneeuwwitje is dan weer onderdanig, vaag, suf, wazig maar blijkt spontaan een leider te zijn die blind een leger aanstuurt. Niet heel aannemelijk en een bijna compleete schizofrene Snow White komt naarvoren in deze film. Ik weet het. Het is een sprookje en daarbij mogen de karakters en het verhaal toch zeker overtuigend en acceptabel zijn. De relatie met de dieren in het sprookjesbos, de speciale gave waarom Sneeuwwitje ‘Snow White’ is en dan vooral een overtuigende schoonheid die ook de kijker moet verblinden ontbreken in een op de productietafel aanelkaar geplakte film.

Regie

Niet direkt een vingerwijzing naar de regie van Sanders maar als je een relatief onervaren niet-Amerikaanse regisseur een spektakelstuk van 175 miljoen euro laat regisseren dan was het verstandig geweest om er een leger van zwaargewichten omheen te plaatsen.

Snow White and the Huntsman is een verfilming die op een eigentijdse manier oogverblindend had kunnen zijn. De werkelijkhed doet de kijker soms vermoeien en niet overtuigen dat dit een moderne boeiende verfilming is van het zo bekende sprookje. Jammer.

Bekijk de Academy Member Screening Q&A met Rupert Sanders (Director), Colleen Atwood (Costume Designer), Cedric Nicolas-Troyan (Visual Effects Supervisor) en Dominic Watkins (Production Designer) van 3 juni 2012

FilmRecensies.TV: THRILLER Snow White and the Huntsman(2012): ‘TomBoy Sneeuwwitje ramt zich een weg naar de top’: 6,0

Related Article

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.