FilmRecensiesTV review:

De regisseur Darren Aronofsky(1969) kennen wij van klassiekers als Black Swan en Wrestler. Ook de schoonheid Noah is van zijn hand. De mystieke, soms arty maar vooral gruwelijke horror Mother! zou je niet snel van zijn hand verwachten. Je haat deze productie of je hebt deze film lief. Dit verhaal valt niet te relativeren. Naast de regie, nam Aronofsky trouwens ook het bloederige verhaal voor zijn rekening. In de promotie voor de film lijkt de omschrijving creepy drama de betere omschrijving voor een markante mix van eerst romance, dan thriller en eindigend in een gruwelijke horror. Het is een film die laat zien hoe pijnlijk liefde kan zijn. Ook zet het pijn in perspectief. 

Darren Aronofsky’s film starring Jennifer Lawrence, Mother!, was shrouded in mystery since its marketing campaign began, but after its big release this month, the shroud has been pulled off, and the director and cast are talking about the creepy drama. At the Toronto International Film Festival, Lawrence described her experience of playing the character of mother as “painful” at the film’s premiere and Q&A following the screening. Once you see the film, you’ll know exactly the many ways in which Lawrence experienced pain as the title character, and it’s an experience it sounds like she never wants to have again.

Grotesk acteerwerk

Het eerste uur van de film kenmerkt zich vooral door subliem acteerwerk. We zien de vriendin en latere moeder  Jennifer Lawrence en de veel oudere vriend en poëet Javier Bardem. Beiden wonen ergens op een eenzame vlakte in een pas herbouwde losstaande woning. Een bloeiende romance dicht(er) bij de natuur.

Jennifer Lawrence stated the setting is based on the Garden of Eden.

Het huis lijkt de baarmoeder te zijn in spé . Met het verbouwen van de woning denken de twee lovebirds ook aan hun relatie te werken. Met de twee onverwachte gasten – in de vorm van een sublieme Ed Harris en zijn opdringerige vrouw Michelle Pfeiffer, kantelt de film met nog meer wendingen in het verschiet. IMDB zegt in haar tagline:

A couple’s relationship is tested when uninvited guests arrive at their home, disrupting their tranquil existence.

Mother! (2017) - Netflix Nederland - Films en Series on demand

Het is een genot om deze vier acteurs een mystieke verhaallijn zien op te bouwen in overtuigend acteerwerk waar eens niet de effecten maar de dialogen, het script en de overtuigende acteurs centraal staan. Mother! draait vooral om pijn, zonder echt de pijn aan te zien komen in al haar hevigheid.  IMDB zegt over deze markante film: 

Amidst a wild flat meadow encircled by an Edenic lush forest, a couple has cocooned itself in a secluded grand mansion that was not so long ago burned to the ground, devotedly restored by the supportive wife. Within this safe environment, the once famous middle-aged poet husband is desirous of creating his magnum opus, however, he seems unable to break out of the persistent creative rut that haunts him. And then, unexpectedly, a knock at the door and the sudden arrival of a cryptic late-night visitor and his intrusive wife will stimulate the writer’s stagnant imagination, and much to the perplexed wife’s surprise, the more chaos he lets in their haven, the better for his punctured male ego.

De hergeboorte van een ster

De markante film lijkt suf tot een romantische climax toe te werken als de twee hoofdrolspelers – die verder niet met een voornaam worden geduid – slachtoffer worden van een letterlijke invasie van hun woning als manlief zijn nieuwe gedichten(bundel) aan huis lijkt te willen promoten. Het verhaal en de film kantelt enorm. De Garden of Eden verandert in een hel en een betrokken kijker lijkt snel een dubbele boodschap in het verhaal van Aronofsky te ontdekken waar we even de maagd Maria en Jesus, een populaire dichter met veel volgelingen, lijken te aanschouwen.

 

 

Video & foto

3 video

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.