FilmRecensiesTV review:

Wonder is een speciale film over een verminkte jongen die voor het eerst naar school gaat. Het is een aangrijpend schouwspel over een jongetje dat wordt gepest vanwege zijn uiterlijk. Het verhaal – en de regie – is in handen van Amerikaan Stephen Chbosky. Owen Wilson en Julia Roberts spelen de ouders van Auggie en dragen als ervaren acteurs deze film met speciale boodschap.  Jacob Tremblay (12 jaar) speelt op een Oscar-waardige manier de verminkte Auggie. Het verhaal is op waarheid gebaseerd, maar helaas alleen genomineerd voor een Oscar voor de make-up. Wonder is op basis van het gelijknamige boek geschreven door immigrant R. J. Palacio. IMDB zegt: 

Based on the New York Times bestseller, Wonder tells the incredibly inspiring and heartwarming story of August Pullman. Born with facial differences that, up until now, have prevented him from going to a mainstream school, Auggie becomes the most unlikely of heroes when he enters the local fifth grade. As his family, his new classmates, and the larger community all struggle to discover their compassion and acceptance, Auggie’s extraordinary journey will unite them all and prove you can’t blend in when you were born to stand out.

 

Het verhaal van een mismaakt gezicht

De jonge Auggie heeft een mismaakt gezicht. Als hij voor het eerst naar school gaat – dit na een periode waarin zijn moeder heb thuis heeft onderwezen – wordt hij nagestaard en maar lastig opgenomen in de klas.

Wonder' Review: A New-Style 'Mask,' with Julia Roberts, Owen Wilson - Variety

The Atlantic zegt over het boek en de film:

Wonder, both the book and the film, has received praise for being a nuancedtear-jerker abouta difficult subject. The story’s emphasis on the value of empathy has resonated with many educators, parents, and children, while the struggles of its main character have spurred a greater awareness of craniofacial conditions, which affect the formation of the skull and face. After the novel was published, the Children’s Craniofacial Association ordered thousands of special-edition copies with its own logo to use as teaching tools. Wonder is, in short, one of the most popular modern stories about what it’s like to live with a facial difference. And yet, in many ways, it isn’t really about disfigurement, or even primarily about Auggie himself.

Wonder draait keihard om empathie en geaccepteerd worden. We zien een schoolhoofd en onderwijzers hun best doen om de schuchtere Auggie opgenomen te laten worden in de klas. Het verhaal is daarmee vooral herkenbaar voor kinderen en hun ouders. De eerste echte vriend die Auggie mee naar huis neemt maar ook het verraad door “echte vrienden” lijkt standaard te zijn in ieders basisschool ervaring. Sterk is het meenemen van de belevingen van het gehele gezin waarbij de oudere zus zeer achtergesteld raakt en de vader van het gezin maar moeilijk om kan gaan met situatie. Zo lijkt het. Het is vader Nate (Owen Wilson) die Auggie leert van zich af te bijten en de vaderlijke assertiviteit inbrengt om hem geaccepteerd te krijgen op school. Met succes.

Tranen en topprestaties

Het hele gezin is gericht op de doorgroei van August Pullman. Letterlijk. Als de nieuwbakken leerling Auggie van zich af moeten leren bijten, lijkt hij er toch vooral in zijn eentje voor te staan. Het gezin levert met Auggie een topprestatie, net als de zeer jeugdige acteurs die de volwassenen heel duidelijk naar de achtergrond drukken. School is een aangelegenheid voor en door kinderen en dit brengt de tevens jonge regisseur Chbosky overtuigend in beeld.

Ze brengen met zijn allen een wonderschoon en overtuigend verhaal. Origineel, maar toch vooral herkenbaar. De jeugdige topprestaties doen de sympathieke en ervaren acteurs Wilson en Roberts op een prettige manier naar de achtergrond verdringen. Een film waar de verhoudingen in balans lijken en de empathie zijn ultieme werk kan doen. Wonder maakt iets groots heel klein en toegankelijk en verdient zo de sympathie van elke kijker. 

 

Video & foto

1 video 1 foto

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.